Vi söker nu ledamöter till vår nationella styrelse.


Vi söker i synnerhet personer som har erfarenhet, kunskap eller intresse av ekonomisk administration och finansiering, eller dig som tycker att kommunikations är roligt och skulle vilja jobba med sociala medier, som Facebook, Instagram och nyhetsbrev.


Är det du eller någon du känner? Hör av dig till valberedningen@vardagenscivilkurage.se! Styrelsen träffas ca fyra gånger om året och du får internutbildning i föreningens historia och verksamhet, och feministiska mötestekniker.


Nominera innan den 9 mars!I samarbete med Glokala folkhögskolan i Malmö presenterar vi nu en eftermiddags/kvällskurs på 25% med fem träffar. Start 22 oktober med träffar varannan vecka fram tills 17 december. Kl 16.00-19.00. Ansök innan den 9 oktober.

Vill du göra någonting i din vardag för klimatet? Vill du ha användbara verktyg för att kunna praktisera vardagsmotstånd, aktivism och ha konstruktiva klimatsamtal? Då är detta kursen för dig

Med hjälp av rollspel utvecklar vi reflexer för att lättare kunna ingripa mot till exempel klimathärskartekniker. Utifrån scenarier tagna från verkligheten övar vi upp vårt ekocivilkurage och våra förmågor att omvandla hopplöshet och passivitet till handling och aktivism. I kombination med praktisk träning kommer vi även att bygga en teoretisk grund tillsammans vilket ger oss möjligheter att skapa ett bättre samhälle.

Glokalas hemsida finns mer information om kursen, www.glokala.se. Anmäl ditt intresse genom att skicka ett mejl till lisa@glokala.se Vardagens civilkurage ♥ Glokala Folkhögskolan

Under fem dagar i mitten på augusti träffades olika organisationer på retreaten Hopp & Motstånd. Vi i Vardagens civilkurage fick möjlighet att delta och fyra av oss (Samuel och Anna från nationella styrelsen samt Karin och Sofia från Vardagens civilkurage Göteborg) tränade deltagarna under dagarna i civilkurage, ickevåld och att själva hålla träningar.

Jag, Anna, fick själv uppleva det underbara i att träna igen, vara på ett läger där feministiska mötestekniker omfattade hela lägret och att ha en basgrupp att återvända till för reflektion. Jag har funderat mycket sen lägret på två saker, det första är hur skapar vi en rörelse där vi hela tiden skapar demokrati och jämlikhet?

Är vår formella struktur med lokalföreningar och en nationell förening det mest effektiva sättet eller är det genom vängrupper och andra typer av grupper? Beroende på vad vårt mål verkligen är kommer ju medlet (alltså sättet vi gör det på) vara styrande så mål och medel blir samma. Jag fortsätter gärna de här tankarna med er :) Vad tänker ni?

Den andra tanken är kring vikten av basgrupper, en grupp utanför ens huvudgrupp (t. ex. kurs, lokalförening eller arbetsplats) där en har tid och utrymme att reflektera och be om stöd. Jag gillar verkligen konceptet, strukturen gör att aktivismen och ens egen reflektion över sin egen aktivism får plats men på olika ställen. Det gör att när aktivismen är i fokus har vi rätt att enbart fokusera på det men också tryggheten i att vi vet att våra känslor och reflektioner får plats i basgruppen. Skriv gärna hur du tänker kring den här uppdelningen, är det något du har behov av?

Jag längtar redan tills nästa år när jag får utmana mina tankar och sätt att göra saker på!